Biro za društvena istraživanja: Neophodno je uspostaviti samoregulatornu Komisiju za integritet istraživanja javnog mnjenja i medija.

Biro za društvena istraživanja: Neophodno je uspostaviti samoregulatornu Komisiju za integritet istraživanja javnog mnjenja i medija.

Svodočeći sve većoj krizi poverenja u istraživanja javnog mnjenja, koje se po podacima BIRODI ogleda u (ne)poverenju 50%  građana Srbije, ali i da neke od agencija/istraživačkih organizacija zbog potencijalne odmazde, za šta je BIRODI bio pokazni primer, kriju svoje ime kao realizatori istraživanjima, BIRODI predlaže formiranje Komsije za integritet istraživanja javnog mnjenja i medija kao samoregulatornog telo koje bi se staralo o:

        • Izradi Kodeksa istraživača javnogx mnejnja i medija na bazi međunarodnih kodeska u oblasti istraživanja javnog mnjenja (ESOMAR i WAPOR kodeks) prilagođenog ovdašnjem ambijentu, te primeni i praćenju kodeksa,
        • Monitoringu sprovođenja javnih nabavki za sva  istraživanja javnog mnjenja i medija koji se (su)finansiraju iz javnih izvora i razvojne pomoći formiranjem javno dostupnog Registra istraživanja javnog mnjenja i medija,
        • Strateškom razvoju profesije istraživača javnog mnjenja i medija i
        • Dodeli godišnjih priznanja za doprinos integritetu istraživanja javnog mnjenja i medija.

Članovi Komisije za integritet istraživanja javnog mnjenja i medija bi bili:

        • Predstavnici istraživačkih organizacija, agencija i instituta u oblasti istraživanja javnog mnjenja
        • Istraživači javnog mnjenja iz Srbije koji rade u inostranstvu
        • Ovdašnji i profesori koji rade u inostranstvu kao profesori u oblasti metodologije društvenih istraživanja

U teoriji i praksi, jedna profesija postoji ukoliko ima svoj sistem obrazovanja, strukovno udruženje i etički kodeks, odnosno mehanizam za praćenje i sprečavanje zloupotrebe stručnog znanja (ekspertize) od strane pripadnika profesije ili uz njihovu saglasnosti.
Imajući u vidu da ne postoji efekasan mehanizam praćenja međunarodnih kodeksa ESOMAR-a i WAPOR-a, kao i da nijedna od navedenih komponenti profesije istraživača javnog mnjenja i medija u celosti ne funkcioniše u Srbiji. Zato smatramo obaveznim osnivanje  samoregulatornog mehanizma, čime dajemo ključni doprinos profesionalizaciji profesije istraživača javnog mnjenja i medija u Srbiji! Samo izgrađen mehanizam profesionalnog organizovanja garantuje funkcionalnost profesije, tj. da će profesija služiti onome zbog čega je nastala potreba za njom. Uspostavljanjem ovakvog mehanizma bi se doprinelo transparetnosti i edukaciji opšte javnosti, a sve zajedno rastu poverenja u istraživanja javnog mnjenja kao instument držanja vlade odgovornom i prilike da se u javnosti čuju stavovi građana kao neophodan element demokratske javnosti bez koje nema države!

Share this post


Pretraži