Verska samoindentifikacija ne u utiče stav o vakcinaciji Covid 19, konzervativno i desno orijentisani ispitanici u najvećoj meri protiv vakcinacije i nespremni na dijalog!

Verska samoindentifikacija ne u utiče stav o vakcinaciji Covid 19, konzervativno i desno orijentisani ispitanici u najvećoj meri protiv vakcinacije i nespremni na dijalog!

Biro za društvena istraživanja je na svom twitter nalogu sproveo anketu o stavu ispitanika o vakcinaciji Covid 19 u zavisnosti od verske samoidentifikacije. Do 6. februara (08:04) anketu je popunilo 503 ispitanika.

Na ovom prigodnom uzorku 44,7% je za sebe izjavilo da podržava vakcinaciju i da nisu vernik/ca. Nešto više od četvrtine ispitanika je izjavilo da je za vakcinaciju i da su vernik, odnosno vernica. 13,5% je učesnika ankete je izjavilo da ne pruža podršku vakcinaciji i da je vernik/ca, dok je 12,9% oni koji nisu vernici ne podržavaju vakcijnaciju protiv Covida 19.

Što se tiče komentara na anketu, koje smo tretirali kao kvalitativni istraživački materijal, oni su u velikoj većini slučajeva bili negativno konotirani i protiv vakcinacije Covid 19, ali i sprovođenja ankete gde se u vezu dovode teme Covida 19 i verske samoidentifikacije. Pokušaji istraživačkog tima da uspostave dijalog sa učesnicima ankete u najvećoj meri nije uspeo. Autori negativno konotiranih tvitovi nisu reagovali na „ponudu za dijalog“ kroz razmenu mišljenja,  već su nastavljali da šalju etiketirajuće uvrede u formi pisanih reči i slika.

Analiza profila vlasnika twitter pokazuje da su negativno konotirani tvitovi najvećoj meri upućeni sa naloga čiji vlasnici sebe na tviteru predstavljaju kao konzervativce i desne orijentisane, odnosno oni koji podržavaju i vlast i opoziju.

Share this post


Pretraži