BIRODI: REM da istraži da li je izveštavanje Pinka u vezi za pogodnostima koje vlasnik Pinka dobija od državnih organa!

BIRODI: REM da istraži da li je izveštavanje Pinka u vezi za pogodnostima koje vlasnik Pinka dobija od državnih organa!

Biro za društvena istraživanja – BIRODI poziva Regulatornu agenciju za elektronske medije (REM) da sklado svojim nadležnostima, koje su definisane članom 22 Zakona o elektronskim medijima (stavovi 8 i 22),  istraži da li je izveštavanja TV Pink  o izvršnoj vlasti (predsedniku Republike i Vladi Republike Srbije) u zavisnosti od postupanja državnih organa kada su u pitanju kako dobijanja podrške i podsticaja, tako i odlaganje plaćanje poreskih dugovanja pravnih licima koji su u vlasništvu, Željka Mitrovića, vlasnika Pink-a.

Devetogodišnji monitorinzi BIRODI-a pokazuju da je u slučaju televizije Pink došlo do značajne promene u načinu izveštavanja.

Naime, u centralnoj informativnoj emisiji tokom izborne kampanje 2012. godine  izborne liste predvođene Srpskom naprednom strankom i Demokratskom strankom su bile podjednako vremnski predstavljene, odnosno tonalitet izveštavanja o ove dve liste je bio podjednako dominantno pozivan.

Devet godina kasnije, gde je prelomna godina bila 2016. godina, Pink je svojim izveštavanjem postao sredstvo promocije vladajuće Srpske napredne stranke, da bi u poslednje vreme postala televizija koja pre svega promoviše predsednika Republike i Srpske napredne stranke. Istovremeno, najveći broj opozicionih stranka koje su kritički orijentisane prema izvršnoj vlasti dominantno negativno predstavljene.

Analiza REM-a bi utvrdila da li Pink poštuje član 47 stav 1 Zakona o elektronskim medijima koji ga obavezuje da obezbedi slobodno, istinito, objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje. Konkretno, da li vlasnik Pink-a medijski uticaj ovog medija kod birača Srpske napredne stranke,  koji je BIRODI više puta utvrdio istraživanjem publike, koristi da za sebe obezbedi posebne pogodnosti po pitanju ispunjavanja zakonskih obaveza kod državnih organa, a za kontra uslugu nudi izveštavanje Pinka u interesu izvršne vlasti i vladajuće stranke.

Valja imati na umu da prema članu 40. Zakona o sprečavanju korupcije zabranjeno je da javni funkcionerne može biti u zavisnom odnosu prema bilo kome .

Medijske analize BIRODI-a i postupanje državnih organa prema Pinku i firmama, čiji je vlasnik Željko Mitrović, govore da postoji rizična situacija koju treba istražiti “u cilju zaštite interesa javnosti u oblasti elektronskih medija i zaštite korisnika usluga elektronskih medija, u skladu sa odredbama ovog zakona, na način primeren demokratskom društvu.”(član 5 Zakona o elektronskim medijima).

 

Share this post


Pretraži