BIRODI: Novi izbori, novo prikriveno i nekažnjeno reklamiranje izbornih lista u izbornim hronikama u dnevnicima!

BIRODI: Novi izbori, novo prikriveno i nekažnjeno reklamiranje izbornih lista u izbornim hronikama u dnevnicima!

BIRODI od 2012. godine ukazuje na fenomen partijskih kamera, odnosno protivzakonitu praksu prema Zakon o elektronskim medijima i Zakon o oglašavanju, a koja je protivna i Kodeksu novinara Srbije. Naime, marketinški prilozi dostavljeni od PR timova izbornih štabova pružaocima medijskih usluga, uz neznatne novinarske korekcije od novinara u delu najave i trajanja, emituju se kao novinarski prilozi u delu centalnih informativnih emisija, koji se bavi aktivnostima izbornih lista tokom izborne kampanje.
Ova vrsta udruženog postupanja izborih lista i pružalaca medijskih usluga je suprotna ulozi medija u izbornom procesu, a to je da svojim izveštavanjem, analiziranjem i propitivanjem predstavnika izbornih lista u ime građana-birača omoguće im da na osnovu relevatnih informacija o programima i kadrovima izbornih lista donesu odluku o izbornom ponašanju na izborni dan.
Umesto toga, ponovo svedočimo „pluralitetu prikrivenog reklamiranja“ gde su izborne liste i vlasti i opozocije predstavljene na reklamno visokom procentom pozitivnog predstavljanja, što od medija pravi sredstvo propagande u fukciji izbornih lista.
Partijske kamere su vid izigravanja zakona koji regulišu finansiranje izborne kampanje, jer na ovaj način izborne liste dobijaju besplatno (prikriveno) reklamiranje u dnevnicima. Pozivamo pružaoce medijskih usluga da umesto ove prakse postavljaju pitanja koja će biračima pomoći u odluci za koga će glasati na predstojećim izborima u skladu sa zakonima i kodeksom novinarske profesije.
Pozivamo nadležna tela da postupe u skladu sa svojim ovlašćenjima i sankcionišu navedeno kršenje zakona.
I pored ukazivanja BIRODI, REM ni 2020. godine nije se bavio problemom partijskih kamera.
BIRODI je o ovoj praksi, između ostalog, izvestio posmatračku misiju ODHIR-a na jučerašnjem sastanku.

Share this post


Pretraži