BIRODI: Pink na BIRODI zahteve da REM sankcioniše kršenje zakona odgovara neistinama o BIRODI!

BIRODI: Pink na BIRODI zahteve da REM sankcioniše kršenje zakona odgovara neistinama o BIRODI!

Dan nakon što je BIRODI prijavio REM-u tri televizije sa nacionalnim pokrivanjem (RTS, Pink i Prva) da su prekršile član 4 Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, odnosno stav 1 člana 61 Zakona o elektronskim medijima, jer u centralnim informativnim emisijama nisu izvestile o protestima protivnika otvaranja rudnika litijima, u jutarnjem programu TV Pink od 1. avgusta voditelj, Predrag Sarapa, izgovorio je sledeću neistinu: „i onda se javi takozvani BIRODI, koji govori o nekakvoj litijumskoj kampanji i ne znam čemu čovek koji izmišlja istraživanja i tamo objavljuje izmišljene činjenice“. Sarapinom iznošenju neistina se pridružio gost Predrag Azdejković, član UO RTS-a, koji je za BIRODI rekao da „pita pet čoveka i kaže evo moje istraživanje“.

Ovo je nastavak Pinkove hajke protiv BIRODI koja je počela u februaru ove godine o čemu smo napravili izvestaj pod nazivom Suspendovanje demokratske javnosti – slučaj BIRODI. Tada smo zatražili da državni organi i tela u skladu sa svojim nadležnostima sankcionišu TV Pink i time garantuju slobodu govora i izražavanja garantovanu članom 46 Ustava Republike Srbije.

Sankcionisanje Pinka je izostalo, dok je tadašnja premijerka, Ana Brnabić, obesmišljavala zahtev BIRODI-a za postupanjem nadležnih državnih organa na partijskog konferenciji, takođe iznošenjem neistina.

Očito da su nepostupanje nadležnih državnih organa/tema, ali i „postupanje“ aktuelne predsednice parlamenta imali uticaj na voditelja Sarapu da nastavi sa iznošenjem neistina o BIRODI-a, Ovo nije borba za BIRODI, ovo je borba za vladavinu prava, integritet institucija i slobodnu javnost bez čega nema države u Srbiji.

Prilog TV Pink

 

Share this post


Pretraži