BIRODI: Predsednik Republike Srbije nije nadležan da vodi dijalog o litijumu, već Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog!

BIRODI: Predsednik Republike Srbije nije nadležan da vodi dijalog o litijumu, već Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog!

Povodom uvreda na račun BIRODI-a, a koje je izneo predsednik Vlade Republike Srbije, Miloš Vučević, BIRODI ostaje pri stavu da predsednik Republike može biti priča o bilo čemu kada je prisutan javnom događaju  već o aktivnostima za koje je nadležan u skladu sa ustavnim ovlašćenjima koje mu daje član 112 Ustava Republike Srbije, a to su: proglešavanje zakona, predlaganje Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista, predlaganje Narodnoj skupštini nosioca funkcija, u skladu sa Ustavom i zakonom, postavljanje i opoziv ambasadora Republike Srbije na osnovu predloga Vlade, primanje pisma stranih diplomatskih predstavnika, odnosno davanje pomilovanja i odlikovanja.
Sve ostale nadležnosti koje se tiču izvršne vlasti prema članu 123 Ustava Republike Srbije pripadaju Vladi Republike Srbije koja: utvrđuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte Narodne skupštine donosi uredbe i druge opšte akte radi izvršavanja zakona, predlaže Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte i daje o njima mišljenje kad ih podnese drugi predlagač, usmerava i usklađuje rad organa državne uprave i vrši nadzor nad njihovim radom, vrši i druge poslove određene Ustavom i zakonom.
Znači, predsednik Republike Srbije nema ustavna i zakonska ovlašćenja da se bavi vođenjem dijaloga o otvaranju rudnika litijumi, jer vođenje dijaloga (deliberacija) prema Ustavu i zakonu, koji je uzgred nasušno potreban, je u nadležnosti ministarstsva zaduženog za društveni dijalog, a relevatni učesnici sa strane države su ministarstava koja su nadležna za oblasti životne sredine, zdravstva, poljoprivrede, evropskih integracija, ekonoskog i regionalnog razvoja.
Da je predsednik Republike sklon kršenju člana 112 Ustava Republike Srbije potvrdio je i sam premijer tokom gostovanja na TV Informer, a što je preneo i sajt Alo.
Naime, Vučević je komentarišući teme i pitanja koje su pomenuta tokom razgovora predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, sa građanima u Malom Zvorniku, a koja se ne tiču samo litijuma, izjavio da „Ta pitanja i teme nisu za predsednika Republike“.
Takvim ponašanjem predsednik Republike Srbije je na 219. godišnjicu osnivanja Praviteljstvujućeg sovjeta (prve institucionalne forme izvršne vlasti u ustaničkoj Srbiji), koju današnja Vlada Srbije nije valjano ni obeležila, poništio ideal osnivača moderne Srbije, ali i građana koji su proteklih meseci na ulicama gradova Srbije, da zakon vlada Srbijom važeći i za „malog i velikog“.

Share this post


Pretraži