BIRODI: Pozivamo Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Vlade Republike Srbije da reaguje povodom tzv. „Kineskog izveštaja“ o delovanju NVO podržanih od NED-a!

BIRODI: Pozivamo Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva Vlade Republike Srbije da reaguje povodom tzv. „Kineskog izveštaja“ o delovanju NVO podržanih od NED-a!

Biro za društvena istraživanja poziva Vladin Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, koji se bave između ostalog razmatranjem i zauzimanjem stavova o aktuelnim pitanjima koja se odnose na delovanje civilnog društva i zaštitu ljudskih prava, odnosno praćenjem i razmatranjem izveštaja domaćih i međunarodnih organizacija vezanih za podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva, u delu u kome su relevantni za rad Savetam da iznese svoj stav o izveštaju Ministarstva spoljnih poslova Narodne Republike Kine, a koji se odnosi na rad organizacija civilnog društva u Srbiji, koje su podržane od strane Nacionalne zadužbine za demokratiju iz SAD-a.
Navedeni izveštaj je medijski predstavljen u Srbiji na način da su organizacije civilnog društva, koje su podržane od strane NED-a, „strani plaćenici“ i „CIA špijuni“ čime se čuva duh Alekse Žunjića i Ilije Čvorovića.

Pozivamo Savet da utvrdi relevatnost izveštaja, tj.:
– Jasnoću i relevatnost izvora i činjenica koje su navedene u izveštaju,
– Teorijsku relevatnost, preciznost i objektvnost pojmova u izveštaju,
– Objektivnost zaključivanja na osnovu predstavljenih činjenica i izvora u izveštaju i
– Objektivnost interpretacije dobijenih zaključaka u izveštaju

Pozivmo Savet da prikupi i objavi koliko je država Srbija preko projektne podrške NVO izdvojila za projekte praćenja ostvarivanju ustavnog prava na potpuno, istinito i blagovremeno informisanje u protekle tri godine i to javno objavi.

Želimo da verujemo da će Savet izaći ovim zahtevima i zaštiti članom 55 Ustava garantovano pravo na udruživanje.

 

Share this post


Pretraži