BIRODI: Vlada Srbije opstruiše rad Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, koristi upitne kineske i ruske informacije!

BIRODI: Vlada Srbije opstruiše rad Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva, koristi upitne kineske i ruske informacije!

I posle 100 nove Vlade Republike Srbije. ona nije imenovala svoje članove u Savet stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog čime ovo telo nema pravne uslove za rad. Ovo je rezultat razgovora BIRODI-a sa članovima Saveta ispred civilnog društva.
Suspendovanje rada ovog Vladinog tela ima pogubne posledice u periodu kada se kao društvo suočavamo sa:
– slučajevima nenamenskog trošenja budžetskih sredstava od strane dela civilnog društva, a za koje se ne pokreću sudski postupci, a na koje su ukazale Građanske inicijative i BIRN;
– pojavom „Kineskog izveštaja o NED-u“ i medijskim objavama u ovdašnjim medijima u kojem se civilno društvo predstavlja kao „CIA špiunsko“ i plaćeničko izdajničko“ uz izostanak informacija o prirodi finansiranja i realizacije projekta čime se ugrožava ustavnom garantovano pravo na udruživanje i
– postoje zalaganja za donošenje Zakona o stranim agentima, koje je takođe uskraćuje Ustavom Srbije zagarantovana ljudska pravaU takvom ambijentu Saveta za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva predstavlja državni, odnosno institucionalni mehanizam koji treba da da odgovor i rešenja za aktulnu situaciju.
Izostanak popune članovima Vlade u Savetu budi sumnje u iskren odnos Vlade prema ovom Savetu, ali namere Vlade po pitanju odnosa prema civilnom društvu kao elementu demokratskog društva u Srbiji.  imajući u vidu da se domaća institucija urušava a vlast kao navode o delovanju NVO koristi organe i funkcionera iz nedemokratskih država Kine i Rusije, urušavajući ustavni poredak, koji čini i član 1 Ustava Republike Srbije, a prema kojem je on zasnovana na vladavini prava i socijalnoj pravdi, načelima građanske demokratije, ljudskim i manjinskim pravima i slobodama i pripadnosti evropskim principima i vrednostima.

Share this post


Pretraži